torsdag 28. mai 2009

Bombinga, aktiebryggeriet & sykehuset

Da Bodø ble bombet 27. mai 1940 var det noen områder av byen som ble "lite berørt". D.v.s. at mange hus ble stående igjen i forholdsvis god stand. Det gjaldt i særlig grad aksen mellom bryggeriet i Bankgata & sykehuset, samt kvartalene nord for denne 400 m lange linja.

Sykehuset etter bombingen.
I ettertid ble det sagt blant folk at tyskerne sparte bryggeriet for å få enklere tilgang på øl under okkupasjonstiden. Stemmer det?

Vi vet at de tyske flyene bevisst angrep sykehuset, til tross for at det var markert med store røde-kors symboler på taket. Sykehuset fikk flere fulltreffere, men klarte seg ganske bra tross alt. Bombene som ikke traff sykehuset landet stort sett øst for bygningen, husene vestenfor ble spart - ikke alle, men flere. Altså var sykehuset et bombemål.


Bryggeriet da det var nytt ca 1897.
Visste tyskerne om Bodø aktiebryggeri & hvor det var lokalisert? Knut Støre - byens største krigshistoriske ekspert - intervjuet for flere år siden noen av pilotene om dette. De tyske flygerne fortalte ham at de ikke hadde hørt om noe bryggeri i Bodø. Bykart hadde de ikke, & de måtte sjøl tegne av noen ufullstendige Norgeskart over på smørpapir (vi sier matpapir i dag). Med disse hjelpemidlene navigerte de fra Værnes flyplass & tilbake da de angrep en forsvarsløs by ved Vestfjorden.

Bryggeriet ble spart, fordi sykehuset var et hovedmål.

De to øverste illustrasjonene er fra Norsk Luftfartsmuseum, det nederste er fra Nordlandsmuseet (fotograf N. Helgesen).

1 kommentar:

  1. Hvor fra kommer informasjonen om at sykehuset var "hovedmål"?

    SvarSlett